sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Makramee: tasosolmu ja kaksoistasosolmu

Sana makramee on vilahtanut viime aikoina yhä useammassa yhteydessä ja muun muassa vaatetrendien mukana tämä vanha käsityötekniikka on tehnyt uutta tulemista. Makramee tai makramee-solmeilu (engl. macramé) on käsityötekniikka, jossa solmuja käyttämällä ja niitä yhdistelemällä saadaan aikaan koristeellisia nyörejä tai pintoja. Makrameeta tehdään erilaisilla nauhamaisilla materiaaleilla ja tekniikassa käytetään monia erilaisia solmuja. Yleisiä solmuja ovat tasosolmu, kaksoistasosolmu, silmusolmu, kohosolmu, vetosolmu ja munkinnyöri. Makramee-työhön voidaan myös yhdistää helmiä, riipuksia tai muita koristeita. ( Lähde: suomisanakirja.fi). Vetosolmusta käytetään myös nimitystä leivonpää tai lehmänkytky. Lisäksi yksi yleinen makrameesolmu on hernesolmu.

Makramee voi näyttää monimutkaiselta, mutta esimerkiksi Shamballa-tyylisen rannekorun valmistamiseen ei tarvita kuin yksi makramee-solmeilun perussolmuista, eli kaksoistasosolmu (engl. double square knot):


www.käspaikka/tasosolmu. (www.punomo.fi).


Kaksoistasosolmu koostuu kahdesta itsenäisestikin käytetystä solmusta, tasosolmuista (engl. square knot). Tasosolmuksi kutsutaan kuvan ensimmäistä vaihetta, jossa sivuilla olevat narut on siirretty lomittain sitomiskohdastaan vastakkaiselle puolelle. Jos solmitaan pelkkiä tasosolmuja, lopputuloksesta tulee kierteinen:








Kun jatketaan kuvan mukaan loppuun saakka niin, että muodotetaan peilikuva tasosolmulle, saadaan kaksoistasosolmu. Tällöin sivuilla olevat narut päätyvät takaisin alkuperäiselle puolelleen ja punoksesta tulee "tasapainoinen". Kaksoistasosolmuista tehtyä ketjua kutsutaan joissakin yhteyksissä myös salomonin punokseksi ja se on suosittu menetelmä muun muassa rannekoruissa, kukka-amppeleissa ja vaikkapa kantokahvana. Tarvittaessa kaksoistasosolmupunoksesta saa rikki menneen vetoketjun vetimen tilalle uuden vetimen.

Ohjeita erilaisten rannekorujen valmistamiseen on tarjolla runsaasti, tässä yksi selkeä, suomenkielinen ja hyvillä kuvilla varustettu: Makramekoru/ Ihana-lehti (www.ihanalehti.fi/ohjeet.htm).

Korut ovat helpohkoja ja nopeita makrametöitä, mutta solmut antavat mahdollisuuksia paljon muunlaisiinkin projekteihin. Näin pääsiäisen aikaan onkin oiva tilaisuus solmeilla vaikkapa pääsiäiskoristeita! Toteutin seuraavan pikku korin ja lautasliinarenkaat käyttämällä ainoastaan kaksoistasosolmuja:



Pääsiäissolmeilua

Materiaalina korissa ja renkaissa on paperinaru, joka on sopivan jämäkkää käytettäväksi tämäntyyppisissä koristeissa. Solmutöihin soveltuvia materiaaleja on runsaasti, mutta aloittelijoiden kannattaa valita ensin joku tukeva ja paksuhko naru tai nyöri. Hyvää pääsiäistä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti